skip to Main Content

Nieuwsbrief JOGG

In Alkmaar heeft één op de vijf 10/11 jarigen overgewicht/obesitas en dat aantal moet omlaag! Alkmaar is daarom al een aantal jaren JOGG gemeente. JOGG staat voor Jongeren Op Gezond Gewicht. Samen met alle partijen in de wijk gaan we ervoor om alle kinderen op een gezond gewicht te krijgen en te houden!

Binnen JOGG Alkmaar wordt gewerkt met verschillende thema’s. Alle zestien basisscholen in de wijken Overdie, Oudorp en West doen mee met het JOGG thema ‘Drinkwater’. Alle vestigingen van kinderopvanglocaties SKOA, Kiddies, SportBSO Stuiterbol en De Kinderkamer in deze wijken doen ook mee met JOGG. Kinderen en leerkrachten van deze scholen hebben een drinkwaterbidon gekregen, zodat het nog gemakkelijker is om water te drinken. Water is een frisse dorstlesser en de meest gezonde keuze. Zoete dranken bevatten veel suiker. Dit heeft het lichaam niet nodig. De suikers die we wel nodig hebben, halen we uit voeding. Kortom, DrinkWater! Een kind dat water drinkt in plaats van gezoete dranken, weegt na een jaar 1,5 kilo minder dan een kind dat wel gezoete dranken drinkt. Bovendien zijn gezoete dranken, vruchtensappen en (light) frisdranken schadelijk voor het gebit.

Het JOGG thema “Gratis Bewegen” sluit mooi aan bij het JOGG thema ‘Drinkwater’. Lekker buiten spelen, gymles op school en fietsen zijn zo maar een aantal activiteiten. Speeltuinen zijn door ouders in de ouderkamers in kaart gebracht, in de volgende wijkkrant komt hier een leuk artikel over. Op de scholen in de wijk hangen mooie Gratis Bewegen posters met kinderen van de school als model.

In 2017 gaan we op scholen aan de slag met het JOGG thema ‘Groente’.

Daarnaast is JOGG Alkmaar actief met de Gezonde Sportkantine, Gezonde schoolkantine VO scholen, de Gezonde school en De Gezonde Werkvloer.

Als een kind overgewicht of obesitas heeft zijn er verschillende mogelijkheden om met professionals hier iets aan te doen. Kinderen in de basisschoolleeftijd met overgewicht/obesitas kunnen meedoen met de programma’s Vet Cool
(http://www.kinderpraktijkmadelief.nl) en SPORTMaatjes
(https://www.fysiotherapieelisabeth.nl). Voor pubers met overgewicht start in januari 2017 het programma Real Fit in de wijk Overdie. Sportaanbieder No Limit is hierbij betrokken, evenals o.a. kinder dietistenpraktijk Voeding Op Maat, kinderfysiotherapie Elisabeth en Kop-Zorg.

Real Fit is een programma van 13 weken. Pubers leren tijdens dit programma wat een Gezonde Leefstijl is. Na de 13 weken volgt een 8 weeks kennismakingsprogramma bij diverse sportverenigingen in de wijk Overdie. De bedoeling is dat de pubers na die 8 weken lid worden van een sportvereniging naar keuze. Voor meer informatie over Real Fit kan men contact opnemen met Anne Veel van kinderpraktijk Madelief. anne@kinderpraktijkmadelief.nl

Kijk voor meer informatie over de 3 JOGG thema’s en de andere activiteiten op www.alkmaar.nl/jogg. Hier kun je ook de JOGG film vinden.

JOGG wijk regisseur: Anja Lems: anjalems@joggalkmaar.nl

Back To Top